Жълт код за снеговалежи и силен вятър е в сила в

...
Жълт код за снеговалежи и силен вятър е в сила в
Коментари Харесай

Затворени пътища и селища без ток заради снега

Жълт код за снеговалежи и мощен вятър е в действие в 9 области на страната. Предупреждението е за областите: Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Шумен и Сливен. От Агенция Пътна инфраструктура(АПИ) приканиха водачите, на които не се постанова незабавно пътешестване в Източна България и Родопите да отсрочат тръгването.
Обилният снеговалеж затвори пътища и остави без ток села на разнообразни места в страната.
Ограничено е придвижването на всички транспортни средства през проходите Хаинбоаз, Троянски и Шипка. Магистрала „ Хемус “ е затворена за камиони над 12 тона. Непроходими са и всички пътища в областите Русе, Търговище, Ямбол и Шумен.
Временно е лимитирано придвижването на всички транспортни средства по републиканската пътна мрежа в област Разград. Заради преваляванията и бурния вятър е редуцирано придвижването на камиони над 12 тона по пътя Плевен - Русе.
Временно е спряно придвижването за всички транспортни средства и по основния път София - Варна край Търговище поради няколко закъсали товарни автомобила.
Мокрият сняг, който продължава мощно да вали в Ловешка област прекъсна електропроводи и остави доста обитаеми места без ток. Има и затворени пътища и закъсали тежкотоварни коли.
Затворени за придвижване за всички МПС поради изобилен снеговалеж и навявания са: Троянския проход и пътните сектори от републиканската мрежа Шипково – Рибарица, Казачево – Стефаново и Деветаки – Брестово, а поради повалени от вятъра и мокрия сняг дървета пътищата Ябланица – Орешене, Петревене – Орешене и Златна панега – Батулци.
В цялата Ловешка област е лимитирано придвижването за тежкотоварни коли над 12 т. През цялата нощ снегопочистващите машини са работили.
По първокласния път  София – Варна е имало закъсали тирове, които към момента се изтеглят от сектора. Снежната завивка там доближи 40 см.
През цялата нощ екипите на електроразпределителното сдружение отстраняваха повредите по електрапреносната мрежа.
Без ток не престават да са обитаеми места в общините Априлци,Ловеч и Луковит. В останалите общини зареждането е възобновено.
Много селища в област Велико Търново също са без електрозахранване. Няма бедстващи хора. Близо 20 тира бяха закъсали на Прохода на Републиката, който остава затворен за снегопочистване и за добиване на камионите, оповестиха от полицията във Велико Търново. Не се оповестява по кое време Старопланинският проход още веднъж ще бъде отворен за придвижване. Над 30 снегорина не престават с почистването на републиканската пътна мрежа в региона в изискванията на натоварен снеговалеж. По всички основни пътища в района е въведена възбрана за придвижване на камиони. На Хаинбоаз и по доста от пътищата има нападали дървета.
Екип на Противопожарната работа оказа помощ на закъсали пасажери в рейс в преспите до село Балван по линията Велико Търново – Павликени. Пътниците са откарани до домовете им. В доста обитаеми места няма ток, работата по премахване на повредите по елекропреносната мрежа продължава.
Селата по Искърското дефиле в региона на община Мездра също са без ток поради интензивния снеговалеж. Прекъсване на електрозахранването има и в община Враца.
Отменени са влаковете по направлението София - Мездра поради усложнената зимна конюнктура.
Без ток поради повреди по електропреносната мрежа останаха селата в Община Трявна и Плачковци. Електричеството е прекратено и към 3 квартала на общинския център.
На територията на област Смолян няма затворени пътища. Въведено е ограничаване придвижването на моторни транспортни средства да е с вериги в цялата област. Забранено през четирите прохода - Рожен, Пампорово, Превала и Печинско - е придвижването на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, както и за републиканския път сред Доспат и Девин. По информация на EVN без ток са един квартал на Смолян, и 13 села в региона.
Днес ски зоната в Пампорово ще работи от обяд - в 12.30 ч., а ски зоната Мечи чал край Чепеларе ще е с обикновено работно време.
30 селища в смолянските общини Златоград, Баните, Девин, Рудозем и  Смолян са с прекратено електрозахранване.
Нормална е ситуацията в родопската част на Пазарджишка област. Републиканските пътища са почистени. Овладяно е ситуацията и в община Сърница,
Във всички обитаеми места на Русенска област тази нощ са регистрирани проблеми с електрозахранването, които не престават и сега.
В община Две могили има усложнения и с работата на клетките на мобилните оператори.
Всички пътища от и към Русе са затворени за придвижване на камиони с маса над 12 тона.
Заради мощния вятър пристанището във Варна е затворено.
Полетът за София от Летище Варна в 8.40 е анулиран. Няма анулирани пътувания от Автогара Варна.
От община Варна оповестиха, че над 25 са сигналите, подадени през нощта за паднали дървета, клони и секции от светофарни уредби. Щетите са единствено материални.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР